Hamilelik döneminde hormonların ve vücudun değişimi ile tuvalet alışkanlıklarında da farklılıklar görülmektedir. Huzursuz ve şişkin hissetmeyle birlikte hamilelikte kabızlık ortaya çıkabilir. Bunun sebepleri arasında gebelik hormonunun bağırsak hareketlerini yavaşlatması, kilo almak, hareketlerde kısıtlılık, kabızlığa yatkın bünye, demir ilaçları, düzensiz beslenme alışkanlıkları yer alabilmektedir. Gebelikte kabızlık, kötü ve mutsuz bir hamilelik dönemi geçirilmesine neden olabileceği için birtakım önlemler alınmalıdır. “Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir?” sorusuna aşağıdaki şekilde cevaplar verilebilir:
Hamilelikte kabızlık sorunu yaşamamak için daha çok sebze ve meyve tüketimi gerekmektedir. Özellikle pişmemiş sebzeler ve meyveler gebelikte kabızlık sorunu çekenler için rahatlatıcıdır.
Hamilelikte kabızlığı yok etmek için sık ve az yemek yeme metodu uygulanmalıdır. Öğün atlanmamalı ve yiyecekler tamamen çiğnendikten sonra yutulmalıdır.
Hamilelikte kabızlığa doğal çözüm dendiği zaman akla gelen ilk meyve kayısıdır. Kuru kayısı olarak veya kayısı hoşafı olarak tüketildiğinde kabızlığa karşı oldukça etkili bir ilaç olur. (Bkz. Kayısı hoşafı nasıl yapılır?)
Hamilelikte bitki çayı tüketirken dikkatli olmak gereklidir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için tercih edilen bitki çayları, vitamin ve mineral emilimini engelleyerek bağırsak tembelliği yaratabilmektedir. Bitki çayları aynı zamanda hamilelikte tehlikeli olabileceği için mutlaka doktor kontrolünde tüketilmelidir.
Tahıllı besinler, yulaf ezmesi, buğday kepeği gibi lifli gıdalar hamilelikte kabızlık sorunu çekenler tarafından tüketilmelidir. Kuru baklagilleri tüketmek de hamilelik dönemi boyunca hem sağlıklı hem de protein kaynağı olmaktadır.
Bol su tüketimi, birçok faydasının yanı sıra hamilelikte kabızlık için de faydalıdır. Hamilelikte yürüyüş ve egzersiz yaparak metabolizmayı hızlandırabilmek mümkündür. Fiziksel aktivitelerin doktor kontrolünde gerçekleştiriliyor olması çok önemlidir.