sporcular için kuruyemiş önerisi
Sağlıklı Yaşam

Kas gelişimini destekleyen kuruyemişler

Kuruyemişler protein, lif ve sağlıklı yağlar bakımından mükemmel bileşime sahip besinlerdir. Sundukları yüksek kaliteli kalori, kaslarınızın genişlemesine yardımcı olur. Kuruyemişler kolesterolü düşürür, karın bölgesinde toplanan yağı ve kalp hastalıkları riskini azaltır, bilişsel fonksiyonları geliştirir.

sporcular için kuruyemiş önerisi

Kuruyemiş çeşitleri, yüksek besin değerleri ile sporcuların da vazgeçilmezlerindendir. Sporcular için kuruyemiş, protein deposu anlamına gelir. Doyurucu özelliği ile çokça enerji verir. Diyet listelerinde ara öğün olarak sunulan kuruyemişlerin, dengeli miktarda tüketildiğinde faydalı olduğu gerçeği herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle sporcular için çok daha orantılı tüketim gerekmektedir.

Günde Kaç Gram Kuruyemiş Tüketilmeli

Hiçbir gıdanın fazla tüketilmesi faydadan çok zarar verir. Günde ortalama 50 gr. kuruyemiş yeterli olacaktır. Sporcular için önerilen kuruyemişler ise, karışık kuruyemişlerdir. 50 gr. ceviz, badem ve fındık karışımı en ideal seçimdir. Ünlü diyetisyen Jullet Kellow, sabah ve öğlen 20 şer gram kuruyemiş yemeyi önermektedir. Kuruyemişlerin içerisinde bulunan lifler sayesinde çok uzun süre tokluk hissi yaşatır. 50 gramın üstünde kuruyemiş tüketmek sizi ekstra kalori yakmaya itecektir. Örneğin 60 gr. yer fıstığı yaklaşık 600 kalori demektir. Yürüme bandında 1 saatten fazla efor sarfetmenize neden olacaktır. Kuruyemiş seçiminde çiğ olan ürünleri tercih etmenizi öneririz. Çiğ kuruyemişlerde kalori oranı daha düşüktür ve daha sağlıklıdır. Çiğ kuruyemiş çeşitlerine, çiğ badem, çiğ fındık içi, çiğ kayısı çekirdeği ve çiğ kajuyu örnek verebiliriz. Bu kuruyemişler hem lezzetli, hem besleyici, hem de düşük kalorilidir. Sporculara tavsiye edebileceğimiz kuruyemişler şunlardır.


Ceviz: Omega-3 yağ asitlerinden alfa linoletik asit açısından zengin olan cevizin 30 gramlık porsiyonunda, 115 gram somondan daha fazla omega-3 bulunur. Ceviz antioksidan ve fitobesin için iyi bir kaynaktır ve özellikle antrenman sonrasında önemli olan iltihaplanmayı önlemede yardımcıdır.


Yer Fıstığı: Yer fıstığında, nitrik oksitle alakalı olan arjinin bulunur. Nitrik oksit kan akışı ve dolaşımının iyileşmesinde faydalı olduğu için kaslara özellikle ağırlık kaldırma antrenmanınız esnasında daha çok besin taşınır. Bu sayede daha uzun sürede daha yüksek ağırlıklar kaldırabilirsiniz.


Badem: Badem, zorlayıcı bir antrenman esnasında üretilen serbest radikallerin azaltılmasında faydalı olabilecek antioksidan bileşen konsantrasyonunu en çok içeren besinlerden biridir. Ayrıca bel bölgesindeki yağın azaltılmasıyla ilintilidir.


Kaju: Genelde arka planda kalan kaju (Hint fıstığı) diğer kuruyemişlere nispeten magnezyum, demir, çinko ve K vitamini açısından daha zengindir. Magnezyum özellikle anaerobik ve aerobik enerji üretimi açısından çok önemli rol oynar.


Antep fıstığı: Protein içeriği bakımından badem ile benzerlik gösteren Antep fıstığı, doğal frenleme özelliğine sahip bir besindir. Kabuklarını açmak için harcanan süre sayesinde diğer kuruyemişlere nazaran fazla yenmesi daha düşük olasılıktadır.


Fındık: Fındık, yüksek eforda spor yapanlar için iyi bir enerji deposudur. Hasarlı dokuların onarımında yardımcı rol üstlenir. B ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir