
Hoşaf geleneksel Türk mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüz itibari ile neredeyse unutulmaya yüz tutmuş hoşaf tariflerinden biri olan kayısı hoşafı, neredeyse ameliyat sonrası ya da kabızlık sıkıntısı olanlar dışında pek fazla tüketilmemektedir. Oysa ki pek çok gazlı ve katkı maddeli soğuk içecekten kıyaslanamayacak derece değerlidir. Eski zamanlarda tüm sofralarda kayısı hoşafı veya üzüm hoşafı mutlaka bulunur ve bu hoşaflar ile serinlenirdi. Türk mutfak kültüründe çok önemli bir yeri olan kayısı hoşafı, mutfağı tamamlayan hem görsel hem lezzet, hem de sağlık açısından eşi benzeri bulunmayan bir yiyecektir.
Kayısı hoşafı kuru kayısıdan yapılan bir hoşaf çeşidi olup meyve kuru değilse yapılan hoşaf değil, komposto olur. Bu bakımdan iyi bir kayısı hoşafı için gereken şey kurutulmuş kayısıdır. Osmanlı zamanında ziyafet sofralarının sonunda tatlı niyetine mutlaka kayısı hoşafı ya da diğer hoşaf çeşitleri verilirdi.
Kayısı hoşafı, şekerpare ve zerdali kurusu gibi kayısı çeşitlerinden yapılır. Kuru kayısıdan yapılan kayısı hoşafında C vitamini dışında kalan diğer besin öğeleri oldukça fazladır. Kayısı hoşafı, demir, kalsiyum, çinko ve E vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca kurutulmuş bir meyve olması sebebi ile içeriğindeki şeker oranı da oldukça fazladır.
Kayısı hoşafı için gereken malzemeler;
- 250-300 gram kadar kuru kayısı
- Damak tadınız ölçüsünde toz şeker
- 3-4 adet çubuk tarçın
- 3-4 adet karanfil
- 10-15 adet kayısıdan çıkarılmış çiğ badem
- 3-4 damla limon suyu
- 1.5 litre içme suyu
Kayısı hoşafı yapılışı;
Kayısı hoşafı yapmak için kayısıları 1 gece önceden ılık su ile ıslatın. Böylece kurutma esnasında içine yerleşmiş toz ve zararlı artıklar da temizlenmiş olacaktır.
Ertesi gün tekrar yıkayıp süzülmüş kayısıları bir tencereye alın ve suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayan kayısılara damak tadınız ölçüsünde toz şeker ekleyin ve karıştırın. Çiğ bademleri, çubuk tarçın ve karanfili ekledikten sonra 10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Kayısı hoşafına son olarak limon suyunu da ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatın ve ağzı kapalı halde soğumaya bırakın. Tencerenin iyice soğuduğuna emin olduktan sonra kayısı hoşafını buzdolabında en az 2-3 saat kadar soğutun. Daha sonra şık kaselerde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun 🙂
Özellikle bu sıcak ramazan aylarında aşırı ferahlatıcı oluyor kayısı hoşafı…